Feiten en fabels over zonbescherming (2025)

Het beschermen van uw huid is belangrijk om de kans op huidkanker te verkleinen. Weet u alles over zonnen en zonbescherming? Wij leggen u graag een aantal stellingen voor.

Feiten en fabels over zonbescherming (1)

Waar of niet waar?

Met een donkere huid moet u ook smeren

Dat klopt. Uw huid verbrandt wel minder snel, maar u kunt nog steeds verbranden als u zichzelf niet insmeert.

Ik moet me ook beschermen als het bewolkt is of als ik in de schaduw zit

Dat is waar. Ook in de schaduw, onder een parasol of met bewolking kunt u verbranden door de zon.

De UV-straling van de zon wordt deels tegengehouden door wolken. Bij een zwaarbewolkte lucht komt er nauwelijks UV-straling door. Bij heiig weer (dunne, nevelige bewolking) of een stoffige lucht bereikt wél veel UV-straling de aarde.

Zonnebrandcrème is kankerverwekkend

Nee, dit is niet waar. In sommige berichten staat dat UV-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes kankerverwekkend of hormoonverstorend zouden zijn. Dit klopt niet.

Er gelden strenge veiligheidseisen vanuit de Europese wetgeving. Daarin staat dat kankerverwekkende stoffen in cosmetica verboden zijn. Ook worden zonnebrandcrèmes extra gecontroleerd door een veiligheidsbeoordelaar. Deze bekijkt of de gebruikte stoffen in het product veilig zijn. Zonnebrandcrèmes kunt u dus veilig gebruiken.

Ga langer de zon in voor meer vitamine D

Dit is niet verstandig. Uw huid blijft wel vitamine D aanmaken, maar hoe langer u in de zon bent hoe groter de kans is op verbranding.

U hebt vitamine D nodig. Maar de meeste mensen maken genoeg vitamine D aan als zij in de lente en zomer een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon zijn. U wil niet te vaak dezelfde huid onbeschermd laten. Daarom is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten!

Let op: kinderen moeten altijd beschermd de zon in.

Op een koude dag kan ik niet verbranden

Dat is niet waar. De huid verbrandt door de zonkracht: de hoeveelheid UV-stralen die de aarde bereiken. De zonkracht is niet afhankelijk van de temperatuur buiten. Dus ook op een koude zomerdag kan de zonkracht sterk zijn.

Op wintersport kan de UV-straling zelfs nog sterker worden door de weerkaatsing van het zonlicht via sneeuw en ijs.

Kleding beschermt tegen de zon

Dat is waar. De meeste kleding beschermt prima. Let wel op: hoe lichter de kleding en hoe dunner de stof, hoe meer UV-straling het doorlaat. Een wit T-shirt bijvoorbeeld beschermt met een SPF (beschermingsfactor) 15. Wordt gewone kleding nat? Dan beschermt het minder goed.

Gaat u lang naar buiten? Of is uw huid erg gevoelig? Dan is er speciale UV-werende kleding. Deze beschermt uw huid met een beschermingsfactor 50. Ook als het nat wordt.

15-30 minuten in de zon is genoeg om vitamine D aan te maken

Dat klopt.De meeste mensen maken genoeg vitamine D aan als zij in de lente en zomer 15-30 minuten met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon zijn. Hebt uw een donkere huid? Dan hebt u 20 tot 40 minuten nodig.

U wilt niet te vaak dezelfde huid onbeschermd laten. Daarom is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten!

Let op: kinderen moeten altijd beschermd de zon in.

Sommige mensen maken zelf niet genoeg vitamine D aan. Dan kan het nodig zijn om extra vitamine D binnen te krijgen. Overleg met uw huisarts of vitamine D-tabletten goed zijn voor u.

Een goedkope zonnebrandcrème is net zo goed als een duur merk

Dat klopt. Wat de prijs van uw zonnebrandcrème ook is, ze beschermen allemaal even goed.

Het verschil zit vaak in de extra’s eromheen. Denk aan de verpakking, geur of de smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope fles u net zo goed als een dure. Beschermingsfactoren (SPF) betekenen overal ter wereld hetzelfde.

Met factor 50 wordt u niet bruin

Dat klopt niet. Het is een misverstand dat u niet bruin wordt wanneer u smeert met een hoge factor zonnebrandcrème.

De SPF (beschermingsfactor) heeft invloed op hoelang u in de zon kan zonder te verbranden. Het zorgt ervoor dat UV-straling minder schadelijk is. Uw huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. U blijft dus juist langer bruin als u goed smeert.

Feiten en fabels over zonbescherming (2025)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 6694

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.